Email Marketing: ce inseamna si cum se foloseste

Email marketing este cel mai puternic instrument de publicitate disponibil pe internet, prin care poți crea și mențin contactul cu potențialii clienților, prieteni, admiratori, colegi etc.

Scopul acestui articol este de a oferi primele elemente de bază pentru înțelegerea tehici de e-mail, marketing pentru începători.

Continut

Ce inseamna email marketing?

E-mail marketing  este o formă de marketing direct ( DEM ), care integrează strategii și tactici folosite pentru a crea și distribui conținut prin e-mailuri cu scopul de a crea relații între brand și clienți, sau pentru a trimite informații și actualizări de natură promoțională.

Fiind un instrument incredibil de puternic și eficient, ca și o mașină de curse foarte puternic, dacă este condus în mod greșit ar putea produce consecințe neplăcute.

 

Nu este suficient să ai o astfel de masină pentru a deveni un ”pilot de curse”, trebuie să ai informații necesare și un minim de cunoștințe pentru a înțelege cu această tehnică poate fi benefică pentru afacerea ta.

Cum faci faci Marketing prin e-mail?

Un motiv pentru care se face  e-mail marketing,  este pentru că e ușor de măsurat în termeni de  ROI  (return of investment); iar tot legat de ROI, e-mail marketing garantează cele mai performante rezultate în ceea ce privește convertirea utilizatorilor, în comparație cu alte canale de web marketing.

ROI de marketing prin e-mail

Pe de altă parte, consumatorilor le place să primească buletine informative de la brandurile lor preferate, deoarece sunt rapide și inerente într-o comunicare unu-la-unul și pentru că oferă actualizări în timp real cu privire la ofertele speciale de produse și servicii.

Modul corect de a face email marketing nu este de a trimite o mie de buletine informative cu oferte excepționale, reduceri și promoții cu mesaj constant și unic “CUMPĂRĂ, CUMPĂRĂ, CUMPĂRĂ”… aceste buletine informative și acest sfat de e-mail marketing nu funcționează .

O campanie de e-mail marketing trebuie să aibă baza unui plan editorial pentru crearea de conținuturi valoroase (content marketing) trimise utilizatorilor.

Vrei să afli cum să creezi conținuturi de calitate adaptate nevoilor tale? Citește acest articol:  content marketing  ? 

Cui ii poate folosi email marketing-ul?

În ceea ce privește web marketingul, nu toate instrumentele de promovare pot fi aplicate în orice situație, deoarece nu există întotdeauna un instrument compatibil cu toate cazurile; dar email marketing face o excepție.

Email marketing-ul îi este folositor oricui

E-mail marketing este o excepție de la regulă.

Este instrumentul de web marketing cu mai multe potențiale decât toate celelalte, și se potrivește pentru toate tipurile de companii.

Feedback-ul la această afirmație este ușor de depistat în viața de zi cu zi, e-mail-ul îți este cerut de toți: magazine de îmbrăcăminte, supermarketuri, magazin de animale, uneori chiar și de restaurant favorit.

Acest lucru se datorează faptului, că prin folosirea acestei tehnici poți obține cel mai „intim” contact cu utilizatorul, pe care instrumentele de promovare web îți poate oferi.

A reuși să trimiți un mesaj în inbox-ul unui client sau potențial client, și să creeze un raport unul-la-unul cu acesta te ajută să-ți atinge obiectivele intr-un mod rapid.

Ce platformă de e-mail marketing este alegere?

Fără a uita că oferă comunicări tale un avantaj profesional: poți conta rapoarte precise, șabloane responsive și spam aproape inexistent. Și acestea sunt doar unele dintre cele mai evidente beneficii pe care le poți avea.

Desigur, înainte de a lua orice decizie, gândește-te la nevoile tale și la suma pe care esti dispus să o cheltuiți în funcție de dimensiunea bazei de dată. Acum să trecem la punct și să vedem c e platformă de e-mail marketing să alegem.

Cum îți alegi platforma de email marketing?

Există aspecte de luat în considerare atunci când alegi platforma ideală de marketing prin e-mail. Am menționat deja unele dintre ele, dar există multe altele:

  • Selectează un instrument cu un design îngrijit, un șablon funcțional și un editor complet. 
  • Platforma trebuie să vă permiteți să creați listă și să segmentați abonații dvs. în funcție de caracteristică lor.
  • Software-ul de e-mail de marketing pe care îl aleg trebuie să-l permită adăugat un formular de abonare (subscribe).
  • Serviciul activează mesaje automate la ocazii speciale. 
  • Instrumentul trebuie să includă rapoarte care evidențiază rezultatele, astfel încât să aveți șansa de a vă îmbunătăți strategia de marketing prin e-mail.

Alte aspecte care nu trebuie subestimate? Testarea A / B și domeniul personalizat trebuie să fie incluse în cerințele necesare, precum și posibilitatea de a putea integra platforma cu alte instrumente.

Cele mai populare platforme de e-mail marketing

GetResponse

Acest instrument de e-mail marketing are un cost și o perioadă demo de 30 de zile. Are însă aproximativ 500 de șabloane responsive care iti permit să creeze newsletter informative profesionale.

În plus, se integrează cu sistemul tău de afaceri, Facebook și alte software-uri precum WordPress, PayPal și Shopify. Surprizele nu se termină aici. Acest sistem efectuează teste A / B eficient: poți testa subiectul e-mailului, numele expeditorului, acum și conținutul.

Punctul slab care ar putea pune la îndoială alegerea acestei platforme pentru a trimite e-mailuri? 

Deși sunt instrumente bune de răspuns automat – de exemplu, șterge sau mută automat contactele din listă atunci când au loc anumite acțiuni – poate fi limitat în unele funcții. 

MailChimp

MailChimp este poate cea mai faimoasă platformă de marketing prin e-mail, una dintre primele din acest sector. Acest software este gratuit pentru până la 2.000 de membri și este ușor de folosit chiar și pentru newbies.

Cu MailChimp în versiunea gratuită poți creea campaniile de testare A / B, RSS și HTML. Instrumentul pentru trimiterea de newsletter se conectează bine cu Facebook, Instagram și WordPress.

Unul dintre dezavantajele MailChimp? Oamenii trebuie să confirme de două ori înregistrare pe listă de pe site și apoi prin e-mail.

 

 

Scopul acestei funcții este reducerea numărului de mesaje respinse.

ConvertKit

Ce platformă de marketing prin e-mail se aleg dacă sunt blogger? ConvertKit este probabil cel mai potrivit pentru, deoarece a fost conceput special pentru cei care lucrează cu un „jurnal online”.

De fapt, se poate dovedi a fi soluție ideală dacă intenționat să difuzeze conținutul prin trimiterea de newsletter. Un prim aspect interesant la acest instrument proiectat în detaliu?

Diagrama de bare care evidențiază noi membri și iti permite să înțelegi ce articole și surse de trafic extind baza de date.

Soluția oferă o secțiune rezervată pentru crearea campaniilor de e-mail marketing pentru promovarea cursurilor de instrumente online și se integrează perfect cu servicii cele mai utile de bloggeri și jurnaliști.

Notă discordantă: această platformă nu oferă o perioadă de încercare gratuită și are un cost lunar.

Obiectivele Email Marketingului

Ei bine, în acest moment ar trebui să fie mai clar pentru care trebuie să fie e-mail marketing și de ce poate fi important pentru afacerea ta.

Dar ce obiective ar trebui să aibă o  campanie de e-mail marketing ?

căsuța de e-mailPentru fiecare afacere obiectivul zilnic este de la vin produse sau servicii, a lua legatura cu clientii noi sau cu clientii deja avuți.

Principala problemă în procesul de vânzare, în experiența mea, este în cele mai multe cazuri, compania vine în contact cu potențial client într-un moment în care clientul nu este pregătit pentru a cumpăra.

Poate că îi place vânzătorului, compania ta îi inspiră încredere, îi place produsul sau serviciul pe care îl propui, dar în momentul în care vei intra în contact cu el, din orice motiv, potențial client nu este pregătit să cumpere …

Și ce se întâmplă în multe cazuri ca acestea?

Lunile trec sau chiar ani, până când clientul este gata să cumpere, dar în același timp nu ai reușit să stabilești o „relație” cu el și sfârșit este adresat-se unui concurent pur și simplu pentru că el apare la momentul potrivit.

Acest lucru se întâmplă foarte des, și poate ți sa întâmplat și ție.

Cum intervin prin e-mail marketing în acest proces?

Email marketing  joacă un rol foarte important în acest proces: stabil o conexiune constantă cu utilizatorul și păstrează în viu în memoria clientului numele companiei până când acesta va fi gata să cumpere.

Avantajul acestei metode, e că nu trebuie să cheltuim bani și timp, cicălind clientul cu apeluri periodice sau întalniri în persoană.

Dacă ai intrat în contact cu un client și ai obținut adresa lui de mail, și permisiunea de a înscrie la newsletter-ul tău, vei stabili cu el o relație ce va deveni stabil în timp, până în momentul cand acesta va fi gata să cumpere .

Tehnici de Database Building (obtinere de contact)?

Database Builing  (construire bază de date) se referă la toate aceste tehnici folosite de  marketing digital  pentru a lărgi baza de contact a unei afaceri.

Eficiența acestor tehnici este dată de capacitate de a identifica cele mai potrivite contact compatibil cu afacerea ta. Pentru a alimenta o baza de dată există mai multe moduri, și fiecare dintre ele, atât online cât și offline, se prezintă ca o potențială oportunitate de a converti vizitatori în noi abonați.

Atunci cand construiești o baza de dată trebuie să fie pus mai mult pe calitatea contactelor decât pe cantitatea lor. O interactivitate slaba din partea potențialului client nu te poate ajuta să-ți atinge obiectivele.

Primul lucru de făcut pentru a extinde baza de dată, este cu siguranță creșterea numărului de intrare puncte (puncte de intrare).

Printre punctele de intrare offline sunt cu siguranță expozitive și evenimentele in care, uneori, primind un gadget gratuit, poți completa formular de abonament la newsletter.

Interesantă metodă este și completarea unui formular de contact în revista comercială sau restaurant: un formular de feedback despre calitatea serviciilor, pus împreună cu nota de plată din pizzerie sau restaurant este o tendință care devine treptat stabilitate și care permite o profil perfect.

construirea bazei de date de marketing prin e-mail

Printre punctele de intrare online găsești clasicele formulare de înscriere, pop-up-uri, descărcări de conținut relevant folosit ca lead magnet (atragere contact), și desigur, organice ( SEO ) sau anunțuri sponsorizate pe Facebook.

Email marketing: strategii de atragere și fidelizare a clientului

Dar cum poate  email marketing-ul  să se transforme într-un mijloc potențial de fidelizare a clienților? Ce trebuie să faci pentru a stabili o relație consolidată și constantă în timp, cu contactele din mail list-ul tău, fară ca aceștia să-și-dorească vreodată să se apese pe butonul de unsuscribe?

Webtrends, un furnizor de sisteme de optimizare a conversilor (creșterea vânzărilor) online, punctează pe un element distinctiv: personalizare.

Este esențial să se folosească toate cunoștințele dobândite despre clienți pentru a trimite mailuri precise, personalizate în funcție de interes, obiceiuri și achiziții online recente efectuate de către fiecare utilizator.

Există mai multe best practice la care să apeleze când vine vorba de email marketing. Printre aceste gasești accesul  de pe multi-dispozitive . În ceea ce privește trimiterea de mailuri optimizate chiar și pentru mobil, deoarece mai multe 48% din e-mailuri sunt deschise de pe un smartphone.

KPI-uri (indicatori cheie de performanță) ce trebuie monotorizat

Ce măsuri trebuie să folosești ca să fie eficiente sau campanie de e-mail marketing:

CTR  (Click-Through-Rate): procentul de destinatari care face clic pe unul sau mai multe linkuri într-un anumit e-mail. Și măsurătoare este deosebit de important pentru evaluarea și monitorizarea activităților de testare A / B, deoarece oferă o imagine completă a capacității unui buletin informativ și a conținutului acestuia.

CTOR  (Click-To-Open Rate): este un index și mai detaliat la CTR-ului și acest lucru procentul de folosire a făcut clic pe mesaj în raport cu numărul total de utilizator care a deschis e-mail cel puțin o dată. CTOR este un indicator util pentru a defini responsivitatea utilizatorilor cu privire la mesajul primit prin evidențierea numărului de utilizator care au dat click pentru a aprofunda argumentul.

Conversion rate : procentul de destinatari care face click pe un link dintr-un email și completează o acțiune obiectivă specifică, cum ar fi completarea unui formular, abonarea la un demo, descărcarea unui fișier sau chiar achiziționarea unui produs. Pentru o evaluare corectă a conversiilor, este esențial să integreze platforma de e-mail marketing pe care o folosești la Web Analytics, astfel încât să poată urmări comportamentul de navigare la destinatarilor, și să ai o viziune completă a procesului de conversie.

Bounce rate : procentul de e-mailuri trimise, care nu au fost livrate cu succes. Există două tipuri de bounce: un  Hard Bounce , cauzat de contact inexistent, adrese de e-mail invalide, astfel, oferă un indiciu despre calitatea reală a bazei de date ce-ți permite eliminarea lor; un Soft-Bounce care indică o problemă de livrare temporară, de multe ori din cauza uneui inbox plin sau alte probleme legate de serverul destinatarului.

UOR  (Unique Open Rate): indică numărul de cititori unici din numărul total de e-mailuri livrate, indiferent de câte ori se cititor deschis și închis mesaj.

Rec  (Rata de livrare): capacitatea de un mesaj prin e-mail de a fi livrate în inbox-ul utilizatorilor fără a fi blocat de sistem antispam.

Email sharing / Forwarding rate : procentajul de partajare a conținutului unui buletin informativ prin intermediul rețelelor de socializare sau prin distribuirea e-mailurilor altor persoane.

Rata de Dezabonare

Una din dilemele webmasterilor atunci cand se demarează sau  campanie de email marketing  este monitorizarea constantă a ratei de dezabonare, adică procentul de utilizare care decide să se șteargă din lista de destinatari a unui buletin informativ. Există multe motive pentru care un utilizator nu mai dorește să primească actualizări, propuneri și mesaje legate de brand în inbox-ul lor.

Primul motiv pentru care rata celor care se dezabonează crește, și saturația pieței.

Un număr tot mai mare de utilizare se plâng de faptuș că primesc prea multe e-mailuri și, în același timp, majoritatea de la aceleași companii.

Prin urmare, trebuie luate măsuri pentru a optimiza frecvența de trimitere, pentru a evita excesul și comunicarea agresivă.

A doua cauză, strâns legată de frecvență, este relevantă cu conținut.

Gusturile utilizatorilor sunt într-o continuă schimbare, se știe, dar asta nu e singură problemă: este mai probabil să nu se mai înțeleagă, ceea ce a fost promisiunea principală care a determinat utilizatorii să se aboneze la newsletter.

E bine să ai o bază de dată foarte segmentată, nu numai pentru a optimiza trimiterea de e-mailuri bazate pe categorii de interes special, care sunt perfect în conformitate cu publicul tinta, dar trebuie să le separe aceste baze de dată, și pe macro teme (teme ce cuprind o sferă mai largă).

Motivul este evident: dacă un utilizator a ales să primească un buletin informativ pentru a afla cele mai recente oferte privind bunurile și serviciile unei societăți, este posibil ca acesta să nu fie interesat de alte conținuturi.

Al treilea motiv, legat de cel anterior, este că utilizatorii nu ar trebui să fie dezamăgiți: trebuie să furnizeze întotdeauna conținutul la care aceștia se asteaptă. Dacă ai promis beneficii primare de informații și actualizări de exclusivitate, este bine ca aceste promisiuni să fie păstrate.

Al patrulea motiv: lizibilitatea și utilizarea.

Astăzi, un număr tot mai mare de informații controlează inbox-ul lor de pe smartphone. Un buletin informativ care nu este afișat corect pe mobil pierde mulți abonați: încărcarea lentă, clickuri inexacte, uzabilitate slabă, sunt unele dintre principalele cauze care determină utilizatorii să se dezaboneze.

Este o bine să testeze întotdeauna schițele newsletter-urilor pe dispozitive mobile: verifică accesul de link-uri și butoane, creează un format simplu grafic, care este mai ușor de citit cu imagini și de conținut clar, mai presus de toate, asigurare-te că linkurile care sunt legate de obiectiv (call to action) sunt evidente și ușor de clicabile către acestea.

În cele din urmă, doi factori suplimentari ar trebui să fie luați în considerare: familiarizat și plictiseala. Este adevărat că utilizatorii se pot simți iritat de comunicare prea frecventă și agresivă, dar este de asemenea adevărat că, dacă trimiți doar actualizări sporadice riști să pierzi contactul cu publicul țintă.

În general, două săptămâni este o perioadă maximă de timp pentru a menține relevanță, în special cu o audiență care nu este întotdeauna pe deplin implicată. Conținut neinteresant, știri repetitive și neactualizate, schițe grafice de modă veche, sunt doar câteva dintre cauzele care determină utilizatorii să se dezaboneze de la buletine informative neatractive și plictisitoare.

Este bine să se diversifice conținutul creat, să te concentreze asupra implicării utilizatorilor, respectând în același timp așteptărilor lor și, în unele cazuri, dacă le depășesc: numai în acest fel de dezabonare va avea procent din acest lucru în cele mai mici și activități de email marketing vor avea succes.

Exemplu de campanii de email marketing

Email marketing este o tehnică care pune amprenta atât pe drumul înspre obiectivele fixate, cât și pe creativitatea agenților de marketing.

Printre cele mai semnificative cazuri, este posibil să se identifice:

Promoții rezervate abonaților Un exemplu interesant la o campanie de e-mail marketing este cea în care Lavazza a prezentat „Lavazza Firma”, un aparat de cafea pentru birou.

E-mailul trimis contactelor din baza de date, având un cupon cu un cod personalizat pentru a primi, chiar înainte de orice achiziție, un kit de bun venit și un set de cești de la designer.

Reamintirea abandonării coșului de cumpărături:

Contactele din baze de date a companiei Privalia, printr-un sistem de  automatizare e-mail marketing , primesc e-mailuri care le reamintesc că au conținut căruciorul nu a fost încă golit și sună cam așa: ”Vrei? Încă poate fi a ta ”

Povestirea prin e-mail:

Email marketing  poate fi folosit și pentru personal branding. Exemplul jurnalistei săptămânalului “Weekly”, Ann Friedman. Nararea lumii în care trăiește este subiectul buletinelor sale informative trimise în fiecare vineri la mai multe de 25.000 de abonați.

Concluzia

Email marketing poate fi comparat cu un incredient extraordinar a unei rețete ce conține și alte ”produse” pentru a putea avea succes.

Nu poți face e-mail marketing, dacă restul prezenței online este inexistent.

Nu poți face e-mail marketing cu succes, dacă nu vei scrie cu valori pentru cititorii tăi …

Nu poți face e-mail marketing fără a integra și alte instrumente pentru a avea o strategie de digital marketing amplă.

Ai nevoie de sfaturi și de ajutor în elaborarea unei strategii de e-mail marketing? Contactează-mă  !

Categorii Digital Marketing Etichete email marketing Navigare în articol Cum se face bani de acasă prin internet: idei și sugestii Ce inseamna CRM? Ce beneficii sunt un CRM?

Lasă un comentariu

Comentariu

NumeEmailSit web

Salvează-mi numele, e-mail și site-ul web în acest navigator pentru data viitoare când o să comentez.

Caută

Aboneaza-te la newsletter

Inscrie-ma

Susțin antreprenorii și freelanceri în dezvoltarea de proiecte web serioase, durabile și profitabile, prin furnizarea de:

– Servicii SEO și SEM

– Consultanță orară

 – Servicii de Web Design

Dacă doriți să dezvoltați o afacere online de succes și doriți să fiți urmăriți de un consultant, trebuie să mă contactați!

 

 

4 thoughts on “Email Marketing: ce inseamna si cum se foloseste

  1. Vă mulțumesc foarte mult pentru explicații despre e-mail marketing. Învăț doar despre e-mail marketing pentru a-mi configura blogul. L-am configurat și mă întreb de ce există o rată ridicată de dezabonare. Pe baza explicației dvs., se pare că trimit prea multe e-mailuri abonaților mei. Vă mulțumesc, voi marca articolul dvs. pentru a-l citi din nou mai târziu.

  2. Am aflat în postarea dvs. că comercializarea produselor sau serviciilor mele prin e-mail poate fi o modalitate rapidă, flexibilă și rentabilă de a ajunge la clienți noi și de a păstra clienții existenți prin încurajarea vizitelor repetate pe site. Și ceea ce îmi place cel mai mult este că marketingul prin e-mail îmi poate permite să creez mesaje direcționate și personalizate.

Leave a Reply

Your email address will not be published.